Treceți la conținutul principal

Drysuit Waterproof D1 Hybrid, G1 si H1


    Tocmai am devenit posesorul acestui costum uscat la un pret foarte convenabil (de la Waterproof Romania).
    Costumul este extrem de bine lucrat si finisat. L-am primit cu un set de seal-uri, o scula da montat seal-ul de la gat (si-tech), cagula de 7 mm, inflator hose si un dry bag foarte misto.

    Costumul are doua buzunare mari pe amble picioare, care se pot expanda iar in fiecare buzunar sunt cate doua D ringuri mici de plastic. Undergarmentul este foarte interesant. Ei zic ca nu se comprima, daca il strangi intre degete se comprima in schimb daca folosesti suprafata mai mare, de exemplu incerci sa il stangi intre palme e foarte dificil sa il comprimi.
    Incaltarile sunt puse la un unghi foarte misto si au un lining care permite incaltarea si descaltarea aproape fara efort, sunt facute din neopren in partea de sus si apoi din cauciuc. Au o protectie pe partea de sus a labei piciorului dintr-un material mai rugos, iar in spatele calcaiului sunt niste praguri speciale sa poata sta bareta de la labe fara sa alunece. Pe genunchi si pe clapetele buzunarelor sunt niste suprafete rugoase, destul de dure si foarte aderente. La brau are niste eleastice pe fata si pe spate care ajuta costumul sa nu o ia la vale pe corp plus un set de bretele late care se pot detasa atat de costum cat si de undergarment. Daca iei costumul pe tine si nu esti atent la bretele nu e nici o problema, aceste avand cleme mari (separate de cele de detasare de pe costum) pentru a putea fi desfacute.
    Seal-urile sunt prinse in suporti de plastic atat la maini cat si la gat. Cel de la gat e flexibil si desi am crezut ca ma va deranja la inceput am constatat ca nu il simti odata ce te imbraci. Suportii de la maini sunt ovali si au un profil destul de mic. Si gatul si mainile au protectii de neopren, cele de la maini se pot da jos, iar la gat se desface usor, fiind prins cu velcro pe ambele parti. La gat protectia are doua gauri pentru scurgerea apei. Sealurile sunt din silicon, au un coating pe interior care le fac destul de alunecoase incat se pot trage usor pe piele. Desi nu le-am tuns deloc nu ma strang si sunt foarte confortabile.
Fermoarul (BDM) pe spate este acoperit si pe afara si pe dinauntru atat pentru protectia lui dar nici sa nu te deranjeze. Odata inbracat si inchis cand intinzi mainile (in T) il simti ca e rigid si parca limiteaza un pic miscarea.
    Valvele sunt Si-Tech cea de pe piept se roteste 360° destul de greu. Valva de purge e pe umar.

    După câteva scufundări, una în Marea Negară și vreo 10 în Malta concluziile sunt următoarele : costumul cu undergarment cu tot izolează foarte bine termic, atât la frig cât și la căldură. M-am scufundat și cu un undergarment suplimentar din polar cât și fără (pantaloni scurți și tricou) și confortul a fost satisfăcător. Confortul maxim este la mâini și la gât unde garniturile de silicon fac o mare diferență: sunt foarte ușor de tras pe corp, nu te strâng și nu lasă nici un strop de apă să treacă. Alt lucru plăcut este că în momentul care ar trebui să se placheze din lipsă de aer, rămâne confortabil și destul de flexibil deoarece păstrează ceva aer datorită undergarmentului care nu se comprimă. Dezavantajul la treaba asta în cazul meu a fost cantitatea mai mare de lest pe care a trebuit să o port pentru a sta relaxat la safety stop. Mai remarc faptul că e un pic cam rigid pe spate și umeri datorită fermoarului și cred că asta ar fi un impediment pentru valve drill. Dar pentru cei care vor să faca valve drill relaxati recomand ca solutie sidemountul.
    Până acum l-am spălat de două ori exterior + interior + undergatment integrat. Undergarmentul se dă jos relativ simplu desfăcând fermoarele de la spate și picioare si dezlipind ariciul de la gat, maini si bretele. Apoi am dat jos garniturile de la mâini. Undergarmentul se spală foarte ușor și se usucă foarte repede, problema fiind încălțările de la drysuit care se usucă greu pe interior și cred ca voi căuta o solutie de uscare mai rapida cu saculeți cu silicagel. Reasamblarea se face începând cu picioarele apoi bretelele, mânecile, fermoarele de pe spate și apoi ariciul de la gât. Durează cam 10 min. Am apreciat foarte tare inelele de la garniturile de la mâini care se dau jos și se pun înapoi foarte ușor, schimbarea unei garnituri fiind o treabă de 2 minute maxim. Treaba asta am constatat-o când am rupt o bucațică din garnitura de la mână. Ruptura nu s-a întins în jos ci a continuat paralel cu liniile de decupare și am putut face scufundarea fără probleme iar ulterior am facut și schimbarea pentru a fi sigur că nu mai apar probleme.
    O problemă ar fi lungimea mănușilor G1. Partea de inchidere urcă cam mult pe braț și e destul de dificil să le închizi și apoi să tragi mânecile pe deasupra. Gluga H1 pe de alta parte este perfectă, se pune ușor izolează foarte bine (la un dive nu mi-a intrat deloc apă) și e mult mai ușor de pus cu drysuit-ul decât mănușile.


UPDATE : Am fost la Isverna. Temperatura aerului era cam 11 grade iar apa avea 8. Am stat în peșteră timp îndelungat și nu am avut probleme cu frigul decât atunci când am stat pe loc, în apă, mai mult de 10 minute. Dar frigul nu a patruns decât la picioare unde nu ajunge undergarment-ul. Pe dedesupt am avut doar un strat de polar, tot de la Waterproof. Nu pot să zic decât că inovația celor de la Waterproof nu este doar un "marketing stunt" ci chiar își face treaba cu real succes. Acum nu pot să mă plâng decât de faptul că fiind destul de gros, stratul de protecție te cam limitează în mișcări, mai ales cu dubla în spate.

Postări populare de pe acest blog

Isverna Reloaded, Noiembrie 2011

După cum cred că era normal, am mai fost o data la Isverna (sau Izverna?). Tura asta am fost motivat fiind de noua mea achiziție , să testez un prototip de lanternă la care lucrez, dar și împins de dorinta de a îmi rupe spatele cu dublele, prin tuneluri accidentate cu apa rece și pline de întuneric.

Norvegia, raiul motoretelor, cand nu ploua

DISCLAIMER      Voi edita si corecta aceasta poveste cand voi avea dispozitie, chef si timp (niciodata). Eventualele agramatisme, incorectitudini lexicale, morfologice si alte deastea sunt datorate faptului ca asa sunt eu.      Acest document a fost updatat zilnic in timpul calatoriei, am mai adaugat lucruri de care mi-am adus aminte ulterior.      Aceasta aventura va este oferita de Garmin.      Enjoy.